צילום כוכבים בדרום ישראל

חובבי צילום כוכבים? צלמים מקצועיים שמחפשים חוויה עם אווירה שקשה לתאר במילים? מרבית הסיכויים שכבר יצא לכם לשמוע על המושג "פרסאידים". עוד טרם הכרתם? מעולה (: המאמר הבא הוא במיוחד בשבילכם.

ישראל נמצאת בחצי הצפוני של כדוה"א (מעל הקו המשווה), ולכן כאשר מסתכלים לשמיים (בכיוון צפון) ניתן לראות את כוכב הצפון. כדי למצוא את כוכב הצפון בשמיים, ניתן לבצע "הולכה" מהחלק התחתון של העגלה הגדולה, מרחק של 5 פעמים הצלע התחתונה הקטנה של העגלה, לכיוון הזנב של העגלה הקטנה.

הדובה וכוכב הצפון

תנועת הכוכבים סביב כוכב הצפון היא תנועה מעגלית סימטרית, נגד כיוון השעון, לכן אם בתחילת הלילה (לאחר השקיעה) העגלה הגדולה היתה בצידו השמאלי של כוכב הצפון, בהמשך הלילה היא תחלוף אותו מימין, ובזמן של 24 שעות היא תחזור לנקות ההתחלה.

כאשר אנו נפנה את המבט שלנו לכיוון אחר (לא צפונה), לא נהיה מיושרים עם ציר הסיבוב של כדוה"א, ולכן תנועת הכוכבים תהיה שונה. בכל כיוון מצפני תתקבל תנועת כוכבים שונה ומעניינת, אך רק בכיוון צפון תתקבל תנועה מעגלית שלמה וסימטרית.

תנועת הכוכבים

דוגמא לצילום בכיוון צפון

דוגמה לצילום לכיוון צפון

דוגמא לצילום בכיוון דרום מערב

בלילה ללא ירח (וללא זיהום אור כמובן) ניתן לראות את שביל החלב בצורה ברורה. בחצי הצפוני של כדוה"א, שביל החלב זורח מהאופק הדרומי. אחת הדרכים לאתר את שביל החלב היא למצוא את הקסיאופאה – קבוצת כוכבים בצורת W, הנמצאת בצד הנגדי של העגלה הגדולה, ביחס לכוכב הצפון (שממקום ביהנם).

מפת הכוכבים

דוגמא לצילום שביל החלב

אפליקציות כוכבים

במבט לשמיים תיווכחו לגלות לנגד עיניכם כמות אדירה של כוכבים. כדי להקל על מציאת קבוצת הכוכבים אותה אנו מחפשים, אני ממליץ לחפש אחר האפליקציות של מפות כוכבים וזיהוי גרמי השמיים, הקיימות באנדרואיד ובאייפון. יש אינספור אפליקציות שונות, והן ערך מוסף אדיר לחוויית הצילום.

ציוד צילום

מצלמה מסוג DSLR או MIRRORLESS עם עדשה רחבה ככל שניתן, בכדי להכניס לפריים כמה שיותר אינפורמציה. עדיף להשתמש בעדשה עם מפתח צמצם רחב (לפחות 2.8F).

 

חצובה היא בגדר חובה בכל מה שנוגע לצילום אסטרונומי (צילום גרמי השמיים). 

 

שלט להפעלת כפתור הצילום. לחילופין ניתן לצלם עם השהייה (טיימר).

 

חשוב לזכור שמדובר בצילום בחשיפה ארוכה, ולכן מספיק שהמצלמה לא תהא יציבה ולו במעט, כדי שהתמונות יצאו מרוחות ומטושטשות.

 

כאשר רוצים לצלם את תנועת הכוכבים, יש לצלם מספר רב של תמונות (50-100 חזרות, עפ"י התוצאה הרצוייה). בכדי לבצע את החזרות, יש להשתמש בשלט מסוג אינטבלומטר. שלט זה נותן למצלמה פקודות לצלם מספר רב (שנקבע מראש) של תמונות בזו אחר זו. את מרווחי הזמן בין הצילומים גם כן קובעים מראש. 25-30 שניות הפוגה יתנו תוצאה טובה (יש לזכור שהמצלמה צריכה זמן לרשום את האינפורמציה על הצילום על כרטיס הזכרון, ולכן לא מומלץ לעשות הפוגות קצרות מ – 20 שניות).

 

באותו האופן מצלמים גם טיימלאפס, אך כאן מתקבלת תמונה אחת המראה את שביל ההתקדמות של הכוכבים, אלא קטע וידאו המראה את תנועת הכוכבים במרחב הזמן (בהילוך מהיר כמובן).

מהלך הצילום

באופן טבעי נתוני הצילום ישתנו בהתאם לתנאי השטח, אך ניתן לקבוע בסיס אשר ישמש התחלה אם סיכוי סביר לקבלת צילום איתו ניתן לעבוד. בנוסף לכך, נתוני הצילום ישתנו בהתאם לגודל החיישן של המצלמה ולמפתח המקסימלי של הצמצם. 

 

כשנגיע לשטח, הדבר הראשון שנעשה הינו בחירת הקומפוזיצה (בהתאם לכיוון המצפני אותו הזכרתי קודם לכן, ולעצמים בשטח). כדאי לבחור את העדשה הרחבה ביותר שיש לנו, וכמו כן, כדאי לשקול צילום במצב אנכי, על מנת לתת את מירב המקום לשמיים. טיימלאפס הוא המצב היחיד בו נעדיף צילום אופקי, על מנת לשמור על הפרופורציה של סרט וידאו. 

 

לאחר שהתמקמנו ובדקנו שהמצלמה מאוזנת (לעיתים יש פלס בחצובה או אפילו פלס אלקטרוני מובנה במצלמה עצמה), הדבר הבא שנרצה לוודא הינו הפוקוס. על מנת לקבל צילום חד של הכוכבים ביחד עם הנושא שנמצא על הקרקע, מומלץ לכוון את גלגל הפוקוס כמעט לאינסוף. הצילום יתבצע בפוקוס ידני, מפני שתנאי תאורה נמוכים כאלו ממילא לא מאפשרים עבודה עם פוקוס אוטומטי. לא כדאי להתמקם קרוב לעצמים על הקרקע (פחות מ 8-10 מטר), מפני שהם יצאו מטווח הפוקוס.

 

לאחר מכן נקבע את נתוני הצילום. נוודא שהמצלמה נמצאת במוד M )ידני). נכוון את ה ISO ל – 1600, את הצמצם נשים על המפתח הגדול ביותר (טווח הפוקוס יתקצר אך כמות האור שתגיע לחיישן תהיה מירבית). את זמן החשיפה נכוון ל – 30 שניות. 

 

חשוב לזכור לא להזיז את המצלמה בזמן הצילום (להשתמש בכבל שחרור או השהייה), לא לעבור מול העדשה ולא לכוון למצלמה (מכיוון העדשה) אורות חזקים.

 

ניתן להדליק פנס או מקור אור קטן אחר. על מנת לרכך את האור, ניתן לשים אותו בתוך אוהל. אלומת האור שמכוונת לשמיים, יכולה ליצור אפקט מעניין מאוד בתוך הפריים.

עריכת החומרים

את החומרים שנשמרו במצלמה, בשלב ראשון, יש לערוך על מנת להדגיש את הפרטים ולתקן את הבהירות והצבע. LIGHTROOM הינה תוכנת עיבוד תמונה מומלצת בחום. לאחר סיום העיבוד, נייצא את התמונות לתיקיה חדשה.

 

בשלב השני נמשיך לערוך את התמונות עפ"י התוצאה אותה אנו רוצים. 

 

אם אנו מעוניינים להראות את שביל תנועת הכוכבים בתמונה סטטית אחת, ניקח את התמונות המעובדות ונייבא אותן לאחת משתי התוכנות הבאות – Startax או – Startrails. התוכנה תייצר איחוד של כל חומרי הגלם אותם ייבאנו, ותציג תמונה אחת עם שבילי הכוכבים. אורך השבילים תלוי, באופן טבעי, במספר התמונות אותן צילמנו.

 

אם אנו מעוניינים לייצר טיימלאפס, ניקח את התמונות שייצאנו מהעיבוד הראשוני, ונייבא אותן לתוך תוכנת עריכת וידאו כדוגמת PREMIERE PRO. בתוך התוכנה ניתן לקבוע לתמונות פרופורציה חדשה (16*9 אם רוצים לקבל פרופורציה של וידאו סטנדרטי). בנוסף, ניתן לקבוע את קצב התנועה של הכוכבים (בעצם להגדיר לתוכנה כמה זמן תוצג תמונה בודדת), וכמו כן, ניתן לעשות עוד תיקוני צבע ובהירות, ולשלב מוזיקה ואפקטים חזותיים בתוכנת AFTER EFFECTS.

דוגמא לטיימלאפס של שביל החלב

בהצלחה!

התקשרו: 0544440203

אנא השאיר/י פרטיך בטופס: